Bländare

2014-01-17

Det var många som frågade efter fototips när ni fick önska inlägg men jag kom inte på några bra så istället skriver jag lite om hur bländaren fungerar. Skulle ni vilja att jag skriver om slutartid och iso också?  
1. f/15            2. f/1,8          3. f/1,4 
         

Bländaren är det som bestämmer hur mycket ljus som släpps in i kameran när man tar ett kort.  Öppnar sig bländaren mycket det vill säga släpper in mycket ljus blir bilden ljusare och skärpedjupet kortare. Har man däremot en mindre bländare som släpper in mindre ljus får bilden ett längre skärpedjup. När man har ett långt skärpedjup är bilden skarp över hela bilden medans när man har ett kort skärpedjup så är det endast en liten del av bilden som är skarpt medan resten av bilden blir suddig.  

 

I kameran är bländaren markerad med ett f och sen några siffror. Ju högre tal som står bakom f:et desto mindre bländare har man och om det är ett lågt tal som står bakom f:et har man en stor bländaröppning. För att ändra bländaren måste man fota manuellt eller med A- läget på Nikon och AV- läget på Canon och sen vilka knappar man använder för att ändra bländaren är olika för alla kameror men det står i användarhandboken. 

 

I bilderna här ovan kan ni se exempel på det. Bild 1 har ett långt skärpedjup så den är skarp över hela bilden det vill säga ett stort tal efter f:et och en liten bländar öppning. Bild 2 och 3 har ett kort skärpedjup, som är extra tydligt på bild tre där det ändats är min hand som är i fokus. Dessa två bilder har alltså ett litet tal efter f:et och en stor bländar öppning.

 

 

Kommentarer
Postat av: fotografvesna.se

älskar o fota med f/1,4

2014-01-17 @ 19:51:51
URL: http://fotografvesna.se/
Postat av: aina [fotoblogg]

Bra inlägg :)

2014-01-17 @ 19:59:15
URL: http://ainaphoto.blogg.se
Postat av: ebba:)

Tack! kul med fototips, jag knäpper mest bara lite och hoppas på det bästa haha ;)

2014-01-17 @ 23:12:30
URL: http://ebbahellstrom.blogg.se
Postat av: malin

riktigt kul inlägg! :)

2014-01-18 @ 22:01:20
URL: http://malintorstensson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0